Pesolan Tila

Pesolan tila sijaitsee Iisalmen Runnilla, missä karjalla on luonnonkauniit maisemat ja erinomainen ympäristö.

Iisalmen Runnilla Pesolanniemessä on Pesolan tila, jossa on jo pitkään keskitytty puhtaan, kotona kasvatetun kotimaisen pihvilihan  tuotantoon. Tilan isäntä, Antti Niskanen muotoilee tilan tarinan tällaiseksi.

Minä oon syntyny vuonna 1970. Perheeseen kuuluu opettajavaemo ja 13- ja 14-vuotiaat tyttö ja poeka. Tästäkin huolimatta mulla on jo yli 35 vuojen työura takana.

Olin 12-vuotias, kun isä kuel. Siihen aekaan meellä ol pikkune muatila: peltoo ol 11 hehtaaria, sata kannoo, muutama lammas ja puolenkymmentä mullikkata. Töehin pit tarttua isän kuoltua. Talaven polttopuuttii tul hakattua jo tuossa iässä.

Näillä systeemeillä mäntiin vuoteen 1989, jolloin 18-vuotiaana tilalla tehtiin sukupoloven vaehos. Varsinaenen tilan kehitys alako vuonna 1993, kun tehtiin ensmäenen kylymäpihatto 40 sonnille. Luajennuksia on sitte tehty 1996 ja 2003. Nyt loppukasvatuspaekkoja on 150 kappaletta. Tuossa vaeheessa kaekki vasikat tul teorastamon välityksestä.

Vuonna 2004 tul ensmäeset 20 charolais -emolehmee. Seoroovana kevväänä harjottelin miten poekimiset tapahtuu. 2005 alettiin rakentammaan 76 emolehmälle parskylymäpihattoo. Apevarasto tehtiin kans. Seoroovana vuonna tehtiin 1000 neliön katettu kuivalantala.

Kun aekoo kulu, vuonna 2011 tehtiin siittola, johon tul siitossonneille oma pöksä ja emolehmille parikymmentä lisäpaekkoo. Samalla tehtiin vasikoelle isommat vasikkapiilot. Emolan puolta entrattiin sen verran, että nyt on noin 115 emolehmälle paekat. Rakentamista on riittäny. Vueskymmenen alakuvuosina pihvivasikoeta otettiin välityksestä 30 kappaletta, mutta jo muutaman vuojen ajan ee oo otettu – vasikoetten kasvatuksessa tila on omavaranen.

Ympärivuotista työtä

Kun suoramyynti on lissääntynyt ja muuttunut ympärvuotiseks, sonnilan elläinkiertoo on joovuttu soppeuttammaan niin, että ostovasikoelle ee oo ennee paekkoja. Kesäaekaan elläimijä on n. 330. Peltomaeta on tällä hetkellä vuokramaineen 150 hehtaaria. Pelloilla on mänty luomutuotannossa vuojesta 2003 alakaen. Meijän elläemet syövät siis luomurehuna noin 75 rosenttia syöntitarpeestaan. Loppu eväs ostetaan viljana lähitiloilta ja mäski tulloo Iisalamen Olvilta.

 

Tila työllistää kaks ympärvuotista työntekijee. Suoramyyntiin pannaan vuan laavukasta, nuorta pihvihiehoo tai sonnia. Maksimi-ikä on noin kaksi vuotta. Joka elläemellä on nimet.

Suoramyyntiä on tullut harjoteltua loppuvuojesta 2013 lähtien ja tähän on nyt satsattu. Menekki on kasvanna koko ajan. Lihhoo myyvään jo aika monessa myyntipaekassa er puolella muakuntoo ja kaavempanakkii.

Lihat pakastettaan noppeesti ja tehokkasti heti kun tulloovat leekkaamosta, eli tuoreena pakastetaan. Paestit ja villeet ruakakypsytettään 2-3 viikkoo ja pakastettaan vasta sen jäläkeen. Tuoreena pakastettaan sekkii. Paestija ja villeitä myyvään myös tuoreena kottoo käsin.

Edelleen kotona syntynyttä ja kotona kasvatettua

Tervetulloo vuan tilloomaan ja ostelemmaan luavukasta ja maestuvata Pesolan Pihvilihhoo. Se on kotona syntynyttä ja kotona kasvatettua lähilihhoo. Pesolan Pihvilihhoo toemitettaan myös usseempaan ravintollaan tms paekkaan. Tälläset paekat voevat olla minnuun yhteyvessä. Kapasiteettia vielä riittää…

Monet tapahtumat ja kinkerit tulloo vuen aekana käätyä. Tilalla piettiin kevväällä Laetumelle Lasku -tapahtuma, Juhannusviikolla ol lihanmyyntipäevä ja syyskuussa OstaTilalta päevä joka keräs lähes 500 kävijätä. Rilli on kuumana tämmösinä päevinä. Hampurilaesta ja lihhoo männöö ihan hupsuna..

Nyt yks uran suursuavutus ol kun voitin marraskuussa 2016 K-Ruoka kisassa Vuojen Lähituottaja palakinnon. Tämä ol huikee voetto.

Vuonna 2018 ruunasivat minut Iisalamen kaapunnin suurlähettillääks tai Bai Iisalami-lähettillääks tai mitenkä se nyt mänikään, mutta se tul iänestyksen jälkeen. Sillon mersun kylykeen ilimesty mutterin muotonen By Iisalmi -tarra.