Pakastus on turvallista

Pakastamalla lihaa suoramyyntiyritys tekee asiakkaalle moninkertaisen palveluksen – pakastettu tuote on siis itseasiassa parempaa palvelua asiakkaalle.

Pakastettuna laadukasta lihaa on asiakkaan saatavilla koko ajan, eikä tuotteesta tarvitse tehdä ennakkotilauksia tai odotella lihan saatavuutta seuraavaan teurastuskertaan. Yhdestä naudasta tulee kerralla lihaa jopa useita satoja kiloja ja tuotteiden menekin ennustaminen on tuottajalle vaikeaa. Raakalihalla on myös hyvin rajallinen säilyvyysaika. Pakastettua tuotetta tuottaja voi varastoida ja myydä pidemmän aikaan ja näin sitä on myös asiakkaan saatavilla tasaisesti läpi vuoden.

Pakastaminen on paras ja turvallisin säilöntämenetelmä pidempiaikaiseen säilytykseen. Sen avulla saadaan myös säilytettyä hyvin tuotteiden ja raaka-aineiden maku, aromi ja väri sekä ravintoarvo. Lihan säilyvyydessä on erityisen tärkeää tuotteen katkeamaton kylmäketju leikkaamosta aina asiakkaalle asti. Lihan laatu säilyy parhaiten, kun sitä säilytetään lähellä nollaa astetta tai tasaisessa pakastuslämpötilassa. Näin onkin parempi, että suoramyyjä huolehtii naudanlihan raakakypsyttämisestä sekä pakastamisesta ja toimittaa asiakkaalleen korkealaatuisen käyttövalmiin lihan.

Kun suoramyyntitila on rakentanut toimintatapansa niin kuin Pesolan pihviliha, tuloksena on rakenteeltaan ja käyttölaadultaan erinomainen pakastettu liha. Nollassa hellästi raakakypsytetty liha pakastetaan voimakastehoisessa tuulitunnelissa, jossa lihan pakastuu kotipakkaseen verrattuna salamannopeasti. Pakastuksen laadun asiakas pystyy tunnistamaan paketista jo päältä. Pakkaus on tiivis, siellä ei ole ilmaa, eikä huurretta ja sen on käsin koetellen jämäkästi jäässä. Näin pakastettu tuote säilyy hyvin alle -18 asteessa myös kotipakkasessa, jossa olosuhteet vaihtelevat aina ammattilaitteita enemmän. Pakkasessa tuotteet säilyvät hyvin parasta ennen käyttöpäiväänsä saakka ja jopa sen ylikin.

Itse en ole koskaan havainnut käyttämissäni Pesolan pihvilihan tuotteissa pakkasenpuremia tai huurteen kiteytymistä, vaikka olen säilyttänyt niitä kotipakkasessa pitkiäkin aikoja. Yhtä hyvään lopputulokseen en pääse koskaan jäädyttäessäni lihaa omalla kotipakkasellani. Tiiviit vakuumipakkaukset eivät myöskään vie pakkasesta rasialihan tavoin ylimääräistä tilaa, enkä tarvitse itse pakata lihaa uudelleen ennen pakastusta. Antti ei myöskään ole säästellyt lihan pakkaamiskustannuksissa, vaan valinnut käyttöön pakkassäilytyksen hyvin kestäviä materiaaleja. Paketit säilyvät ehjinä vaikka liha olisi luullistakin.

Pakastetun lihan käyttö vaatii toki vähän ennakointia. Liha on muistettava ottaa sulamaan ennen käyttöä, ellei sitten halua päätyä veistelemään käristyslastuja kohmeisesta paistipalasta. Mitä hitaammin liha sulaa, sitä paremmin se säilyttää mehevyytensä, eivätkä lihasnesteet valu ulos. Paras tapa sulatukselle on jääkaappi. Kokonainen filee tai paisti sulaa jääkaapissa yleensä noin vuorokaudessa. Sen jälkeen se on valmista marinoitavaksi tai kypsennettäväksi. Kesää kohti vinkkinä, että pakastettu liha kulkee myös turvallisesti kylmälaukussa kesämökille ja grilliin.

Ostamalla suoramyyntitilan pakastettua lihaa sinulla on saatavilla myös erikoisempia tuotteita, joita kaupan hyllystä löytyy harvoin, jos koskaan. Voit itse päättää milloin on laadukkaan pihvin päivä, koska tehdään höyryävä pata tai sujautetaan hampurilaisen väliin mehukas jauhelihapihvi. Puhumattakaan ribseistä, flänkeistä, osso buccosta tai tomahawkista.

 

Kirsi Mutka-Paintola

toiminnanjohtaja, elintarvike- ja yritysasiantuntija

Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset